Με μια ματιά: Τι ιδιαίτερο έχουν τα υβριδικά αυτοκίνητα;

Ένα υβριδικό αυτοκίνητο έχει δύο κινητήριες μονάδες αντί για μία.
Ένα συμβατικό αυτοκίνητο κινείται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και ένα ηλεκτρικό όχημα από έναν ηλεκτροκινητήρα. Ένα υβριδικό μοντέλο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό και των δύο.

Κατά τη μετακίνηση χρησιμοποιεί τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή λειτουργεί παράλληλα με τον ηλεκτροκινητήρα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου, εξοικονομώντας ενέργεια ή ακόμα και ανακτώντας ενέργεια σε συγκεκριμένες συνθήκες (πχ εκκίνηση, φρενάρισμα, ακινητοποίηση, ρολάρισμα κτλ).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η οικονομία και η αποδοτικότητα του καυσίμου να είναι σαφώς μεγαλύτερη. Ειδικότερα κατά την οδήγηση στην πόλη.

Πώς ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν μαζί.

 • EV Schematic
  Hybrid battery pack
  Fuel tank
  Electric motor
  Power-split transmission
  Electric motor/generator
  Gasoline engine

Πιο συγκεκριμένα: Μάθετε πώς λειτουργεί ένα υβριδικό σύστημα

Αρκετοί, όταν αναφέρουν τα υβριδικά αυτοκίνητα κάνουν λόγο για «τα καλύτερα στοιχεία δύο κόσμων» και αυτό είναι απολύτως ακριβές: Ένα υβριδικό όχημα μπορεί να αλλάξει ανάμεσα στα δύο κινητήρια σύνολα ή να τους επιτρέψει να λειτουργήσουν παράλληλα, με στόχο να προσφέρουν κάθε φορά τον ιδανικό και πλέον αποδοτικό τρόπο για να κινηθεί το αυτοκίνητο.

Αυτό αλλάζει συνεχώς και σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Ας το δούμε πιο αναλυτικά.

 • %CE%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD %CE%BE%CE%B5%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5 %CE%B1%CF%80%CF%8C %CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7

  Όταν ξεκινάμε από στάση

  Κάθε φορά που επιταχύνουμε από στάση, και με ταχύτητα έως και 25 χλμ./ώρα περίπου, τα υβριδικά αυτοκίνητα κινούνται με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα (που παίρνει ενέργεια από μπαταρία). Αυτός είναι ένας από τους λογούς που τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι αποδοτικά κατά την οδήγηση στην πόλη.

 • %CE%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD %CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B5 %CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD %CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF

  Όταν ταξιδεύετε στον αυτοκινητόδρομο

  Όταν ταξιδεύετε με σταθερή ταχύτητα, τα υβριδικά κινούνται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, αφού αυτός είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος. Όταν συμβαίνει αυτό, ο κινητήρας μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια τη γεννήτρια, κάτι το οποίο επιτρέπει στην μπαταρία να φορτίζεται για μετέπειτα χρήση.

 • %CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC %CF%84%CE%B7 %CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1 %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%87%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82

  Κατά τη διάρκεια επιτάχυνσης

  Όταν επιταχύνετε με το πεντάλ του γκαζιού στο τέρμα, ο κινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργούν παράλληλα μεταφέροντας τη μέγιστη δυνατή ισχύ στους τροχούς. Αυτό συμβαίνει χάρις στο σύστημα μετάδοσης, το οποίο συνδυάζει και προσφέρει τη ροπή κάθε κινητήριας μονάδας την ίδια στιγμή.

 • %CE%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD %CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B5 %CE%AE %CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%84%CE%B5

  Όταν φρενάρετε ή ταξιδεύετε

  Κάθε φορά που πατάτε το φρένο ή σηκώνετε το πόδι σας από το γκάζι, στα υβριδικά ενεργοποιείται ένα σύστημα το οποίο αποκαλείται «έξυπνο σύστημα αναγεννητικής πέδησης». Τα υβριδικά αυτοκίνητα κάνουν δύο πράγματα: Δεν παρέχουν ενέργεια στους τροχούς και χρησιμοποιούν την δύναμη των τροχών, ενώ γυρίζουν, για να ανακτήσουν ενέργεια ενώ το αυτοκίνητο επιβραδύνει. Αυτή η διαδικασία παράγει ηλεκτρισμό, που με τη σειρά του φορτίζει τη μπαταρία για μετέπειτα χρήση.

 • %CE%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD %CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5 %CF%84%CE%BF %CF%8C%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1

  Όταν ακινητοποιούμε το όχημα

  Κάθε φορά που πατάτε το πεντάλ του φρένου με πρόθεση να ακινητοποιήσετε το αυτοκίνητο, τα υβριδικά απενεργοποιούν πλήρως τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τον ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς της μπαταρίας φροντίζει για τη λειτουργία όλων των υπόλοιπων συστημάτων που χρειάζεστε (πχ ραδιόφωνο, φώτα κτλ)

Τι είναι ένα plug-in υβριδικό μοντέλο;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υβριδικών μοντέλων: Τα αμιγώς υβριδικά και τα plug-in υβριδικά.

Έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, αλλά και μία σημαντική διαφορά: Ένα αμιγώς υβριδικό δεν έχει υποδοχή για να φορτίσει με βύσμα τη μπαταρία του. Αναπαράγει την ενέργεια χρησιμοποιώντας τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή με τη βοήθεια του έξυπνου συστήματος ανάκτησης ενέργειας. Ένα plug-in υβριδικό λειτουργεί ακριβώς όπως ένα αμιγώς υβριδικό, με εξαίρεση ότι έχει μεγαλύτερη μπαταρία και προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα φόρτισης από εξωτερική πηγή. Αυτό αυξάνει την αυτονομία του με αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας περίπου στα 50 χιλιόμετρα.

Με μια ματιά: Μερικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η οδήγηση ενός υβριδικού αυτοκινήτου

 1. Χαμηλότερες εκπομπές ρύπων
  Σε γενικές γραμμές, τα υβριδικά αυτοκίνητα εκπέμπουν λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα συμβατικά. Για παράδειγμα, στην κίνηση ή όταν ακινητοποιηθούν στο φανάρι, ο κινητήρας σβήνει αυτομάτως και για την επανεκκίνηση του χρησιμοποιείται ο ηλεκτροκινητήρας.
 2. Μείωση του κόστους για τα καύσιμα
  Λόγω του ότι ο ηλεκτροκινητήρας είναι μία επιπλέον μονάδα ισχύος που υποστηρίζει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ένα υβριδικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιείται λιγότερη ποσότητα βενζίνης ή πετρελαίου, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας.
 3. Φορολογικά κίνητρα
  Για την ενθάρρυνση της απόκτησης φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων, οι κυβερνήσεις προσφέρουν μία σειρά από οφέλη που απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης. Στην Ελλάδα τα υβριδικά αυτοκίνητα με εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα ως 50 γρ/χλμ λαμβάνουν έκπτωση -75% επί του τέλους ταξινόμησης. Υβριδικά με μεγαλύτερη εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα λαμβάνουν έκπτωση -50% επί του τέλους ταξινόμησης.
 4. Άνετη και ήσυχη μετακίνηση
  Όλα τα υβριδικά αυτοκίνητα κινούνται το ίδιο άνετα με τα συμβατικά, ενώ διαθέτουν ένα επιπλέον πολύ σημαντικό πλεονέκτημα: Το επίπεδο θορύβου είναι εξαιρετικά χαμηλό όταν γίνεται χρήση του ηλεκτροκινητήρα. Μάλιστα, η εναλλαγή της λειτουργίας των δύο κινητήριων μονάδων γίνεται τόσο ομαλά, που ουσιαστικά είναι αδύνατο να την παρατηρήσετε.
 5. Διαφορετικές επιλογές ανάλογα με τις επιθυμίες σας
  Σας ενδιαφέρει περισσότερο η οικονομία καυσίμου ή η μεγάλη αυτονομία; Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, υπάρχει το ιδανικό υβριδικό μοντέλο για εσάς! Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο ή ένα plug-in υβριδικό με την επιπλέον επιλογή της φόρτισης της μπαταρίας από μία εξωτερική παροχή ενέργειας, επεκτείνοντας παράλληλα και την ηλεκτρική αυτονομία.

powered by https://www.kia.com/gr/goelectric/pos-leitourgoun-ta-hybrid-aytokinita/#/.