Το Νέο Volvo S90 σηματοδοτεί την εντυπωσιακή είσοδο των Σουηδών σε μία κατ’ εξοχήν κατηγορία μοντέλων κύρους, αυτή των μεγάλων premium σεντάν. Το Νέο S90, το ολοκαίνουριο τετράθυρο μοντέλο της Volvo είναι το δεύτερο μέλος της σειράς 90. Όπως το XC90, το μεγάλο 5/7θέσιο SUV της μάρκας, έτσι και το Νέο S90 βασίζεται στη νέα Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) που έχει σχεδιάσει και εξελίξει ή Volvo Cars. Πρόκειται για την προηγμένη σπονδυλωτή προϊοντική πλατφόρμα η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για όλα τα μελλοντικά μεγάλα μοντέλα στις σειρές 60 και 90.

 

Design

Το Νέο S90, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό, έχει την ίδια οπτική ταυτότητα με το XC90, που έχει εντυπωσιάσει τόσο τους ειδικούς όσο και το κοινό. Πρόκειται για την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία που πριν λίγες μέρες χάρισε στη Volvo Cars το πολύ σημαντικό βραβείο “Brand Design Language Award 2016” από την επιτροπή Car Design Award, ως αναγνώριση της Volvo για τη συνεισφορά της στο σύγχρονο αυτοκινητικό design.

 

Ασφάλεια – Intellisafe

Με τον όρο Intellisafe η Volvo περιγράφει κάτω από μία κοινή ονομασία όλα τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσφέρει στα μοντέλα της. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό και αναπτύσσονται λεπτομερώς στη συνέχεια. Συνοπτική παρουσίαση στο συνημμένο pdf αρχείο με τίτλο VOLVO INTELLISAFE.

 

Ημι-αυτόνομη οδήγηση

Το Νέο S90 διαθέτει στο βασικό εξοπλισμό ένα σύνολο συστημάτων ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας που προσδίδουν στο μοντέλο χαρακτηριστικά ημι-αυτόνομης οδήγησης. Κάποια από αυτά, κωδικοποιημένα με το όνομα Intellisafe Assist, υποδηλώνουν παράλληλα την ξεκάθαρη πρόθεση της σουηδικής μάρκας να βρεθεί στην κορυφή της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, η οποία αναμένεται να είναι μέρος της καθημερινότητας του οδηγού στο εγγύς μέλλον.
Περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο pdf αρχείο με τίτλο VOLVO PILOT ASSIST.

 

Οδική συμπεριφορά

Η Μεταβλητή Αρχιτεκτονική Προϊόντος (Scalable Product Architecture – SPA) προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στους μηχανικούς της Volvo Cars για αυτοκίνητα που συνδυάζουν κορυφαία στην κλάση τους οδική συμπεριφορά με άνεση και ασφάλεια και το Νέο S90 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το ανασχεδιασμένο σύστημα διεύθυνσης, τα διπλά ψαλίδια εμπρός, το πρωτοποριακό σύστημα ανάρτησης στον πίσω άξονα, σε συνδυασμό με την υψηλή ακαμψία και στιβαρότητα του πλαισίου (στο Νέο S90 περισσότερο από 35% είναι το ποσοστό χάλυβα υπερυψηλής αντοχής – boron steel), εγγυώνται απολαυστική και άκρως συμμετοχική οδήγηση.

Κινητήρια συστήματα

Το Νέο S90 εξοπλίζεται με τους τελευταίας γενιάς δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου της οικογένειας Drive-E, οι οποίοι συνδυάζονται με το γνωστό και από το XC90 εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, οκτώ σχέσεων.
Οι πετρελαιοκίνητες εκδόσεις είναι διαθέσιμες σε δύο επίπεδα ισχύος, αμφότερες με διπλό turbo και ισχύ 190 (έκδοση D4, η μόνη προσθιοκίνητη) ή 235 (έκδοση D5, τετρακίνητη) ίππους. Περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο pdf με τίτλο VOLVO DRIVE-E DIESEL ENGINES WITH POWERPULSE.

Όσον αφορά στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, η χρήση μηχανικού υπερσυμπιεστή (λειτουργία έως τις 3.500 rpm) και turbo (λειτουργία σε όλο το εύρος στροφών) εξασφαλίζει περίσσεια ισχύος με άμεση απόκριση και εξαιρετικά χαρακτηριστικά λειτουργίας. Στο λανσάρισμα διαθέσιμη είναι η Τ6 με 320 ίππους ενώ προς το τέλος του 2016 θα παρουσιαστεί και η Τ5 έκδοση με 254 ίππους. Όλες οι βενζινοκίνητες εκδόσεις είναι τετρακίνητες (AWD).Περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο pdf αρχείο με τίτλο VOLVO DRIVE-E PETROL ENGINES.

 

Προς το τέλος του 2016 θα είναι διαθέσιμη στην αγορά και η plug-in υβριδική έκδοση, με την ονομασία Τ8 Twin Engine, με συνδυαστική ισχύ 407 ίππων. Ο συνδυασμός βενζινοκινητήρα 320 ίππων και ηλεκτροκινητήρα θα προσφέρει επιτάχυνση 0-100 σε χλμ./ώρα σε 5,2 δευτερόλεπτα, ροπή 640 Nm (περίπου 65,3 χιλιογραμμόμετρα), μόλις 44 γρμ. εκπομπές CO2 και αυτονομία με αμιγώς ηλεκτροκίνηση σχεδόν 45 χιλιομέτρων. Περισσότερες λεπτομέρειες στο συνημμένο pdf αρχείο με τίτλο VOLVO T8 TWIN ENGINE.

 

City Safety

Ήδη από το XC90, στη σειρά 90 η Volvo χρησιμοποιεί τον όρο City Safety για όλα τα συστήματα αποφυγής οποιουδήποτε είδους σύγκρουσης. Συνοπτικά, τα συστήματα αυτά αφορούν ανίχνευση αυτοκινήτου, εμποδίου, πεζού, ποδηλάτη ή δικυκλιστή γενικότερα, με πλήρως αυτόματη πέδηση αν δεν αντιδράσει ο οδηγός. Πλέον, η ανίχνευση αυτή περιλαμβάνει και μεγάλα ζώα – ελάφι, αρκούδα, άλογο κλπ. Η αποτελεσματικότητά των συστημάτων είναι παράμετρος της σχετικής ταχύτητας του Νέου S90 και του προς αποφυγή οχήματος, ανθρώπου ή ζώου.

Παράλληλα, στο Νέο S90 το City Safety διαθέτει τις δύο νέες, καινοτόμες τεχνολογίες ασφάλειας που η Volvo πρωτοπαρουσίασε στο XC90: δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα και σύστημα αποφυγής εκτροπής από το δρόμο. Το τελευταίο, πλέον είναι ακόμα πιο καινοτόμο, καθώς διαθέτει μία πρωτοεμφανιζόμενη λειτουργία, την τεχνολογία υποβοήθησης διεύθυνσης που πρώτη η Volvo παρουσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη λειτουργία αυτή γίνεται πιο ενεργή και έντονη η διατήρηση του αυτοκινήτου εντός του δρόμου για ταχύτητες ανάμεσα στα 65 και 140 χλμ./ώρα. Η χωρίς πρόθεση έξοδος από το δρόμο είναι πολύ συχνή μορφή ατυχημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τουλάχιστον τα μισά θανατηφόρα δυστυχήματα στις Η.Π.Α. προκαλούνται από έξοδο από το δρόμο. Αντίστοιχα, στη Σουηδία το 1/3 των θανατηφόρων δυστυχημάτων αφορούν περιπτώσεις στις οποίες εμπλέκεται ένα και μόνο όχημα.

 

Συνδεσιμότητα – Connectivity

Η συνδεσιμότητα στα αυτοκίνητα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, τόσο για λόγους άνεσης και ευκολίας, όσο και για περισσότερη ασφάλεια και στον κόσμο της Volvo η συνδεσιμότητα έχει ένα όνομα: Sensus! Η κεντρική οθόνη αφής των 9” που η Volvo παρουσίασε στο XC90, ανήκει στο βασικό εξοπλισμό και του Νέου S90. Όλες οι βασικές λειτουργίες γίνονται μέσω αυτής, με ιδιαίτερα εύχρηστο και απολαυστικό τρόπο. Η λειτουργία του ηχοσυστήματος και του συστήματος πλοήγησης, οι ρυθμίσεις των πολλών άλλων συστημάτων του αυτοκινήτου γίνονται μέσα από την οθόνη αφής. Παράλληλα, πλήθος εφαρμογών – οι οποίες συμπληρώνονται σταδιακά από νέες – είναι στη διάθεση οδηγού και επιβατών μέσα από την κεντρική οθόνη αφής. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Spotify, Pandora, Baidu, TuneIn και άλλες. Και φυσικά, το Νέο S90 προσφέρει τόσο το CarPlay, για τη σύνδεση με iPhone όσο και – μέσα στο 2016 – το AndroidAuto για σύνδεση smartphone.