Το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας» είναι το σημαντικότερο εμπόδιο για τη μαζική διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις αγορές. Η Opel αντιμετωπίζει το θέμα με το νέο Ampera-e, οι μπαταρίες του οποίου έχουν επαρκή χωρητικότητα για τις καθημερινές μετακινήσεις και κάτι… παραπάνω.

Σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο (NEDC) οι μπαταρίες ιόντων λιθίου των 60 kWh προσφέρουν αυτονομία 520 km, επαρκή ακόμη και για μέσης απόστασης ταξίδια. Ακόμη όμως και με ρεαλιστικές μετρήσεις (στον κύκλο WLTP που υπολογίζει τις πραγματικές συνθήκες στους δρόμους) το Ampera-e έχει αυτονομία με μία φόρτιση 380 km, απόσταση αρκετή για τις καθημερινές μετακινήσεις αλλά και μία… εκδρομή.

Η Opel έχει ήδη λανσάρει το Ampera-e στη Νορβηγία, την πιο ώριμη αγορά για τα ηλεκτρικά οχήματα. Θα ακολουθήσουν μέσα στο 2017 Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία, καθώς η εταιρεία επιλέγει χώρες όπου υπάρχουν σχετικές υποδομές και κρατικά κίνητρα. Αν ρωτάτε για την Ελλάδα, είναι πιθανό να κυκλοφορήσει στη χώρα μας εντός του 2018.

Ο ηλεκτροκινητήρας του Ampera-e έχει ισχύ 204 ίππους και χαρίζει επιτάχυνση 0-100 km/h σε λίγο περισσότερο από 7 δλ. Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h.