Οι 4 βασικοί παίχτες  της κατηγορίας των μεγάλων premium SUV διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε εμφάνιση, τεχνολογία, τιμή, κινητήρες και image. Ποιος βγαίνει νικητής;

ΔΟΚΙΜΗ: NEWSAUTO

Η συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους κατασκευαστές, σε επίπεδο γοήτρου αλλά και επίδειξης τεχνολογιών. Σε αυτό το σκέλος οι βασικοί premium πρωταγωνιστές έχουν να επιδείξουν το δικό τους οπλοστάσιο διαθέτοντας προτάσεις που μπορούν να καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς αγοραστές. Παρακάτω επιχειρούμε μια σύγκριση μεταξύ των Audi Q7, BMW X5, Μercedes GLE & Volvo XC90 στις βασικές πετρελαιοκίνητες εκδόσεις τους, οι οποίες προσελκύουν και το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

 

Περί εμφάνισης

Η πρόταση των Σουηδών έρχεται να κλέψει την παράσταση. Το νέο Volvo XC90 με την επιβλητική μάσκα και τα μακρόστενα LED φωτιστικά σώματα κάνει τη διαφορά και ξεχωρίζει των υπολοίπων. Από κει και πέρα, η 2 γενιά του Q7 υιοθετεί μια πιο στιβαρή εμφάνιση με κύριο χαρακτηριστικό τη νέα σχεδιαστική γλώσσα της Audi στο εμπρόσθιο μέρος, η νέα GLE διατηρεί τον εμβληματικό χαρακτήρα της Mercedes με το αρχοντικό παρουσιαστικό, ενώ η X5 δεν ξεφεύγει από τα πρότυπα που μας έχει συνηθίσει η ΒMW δείχνοντας σημάδια κόπωσης στην πορεία του χρόνου, όντας το παλαιότερο από τα 4 μοντέλα της συγκριτικής δοκιμής μας.

 

Εσωτερικά πλούσια σε χώρους & σε πολυτέλεια

Και τα 4 μοντέλα της συγκριτικής μας παρουσίασης βάζουν ψηλά τον πήχη σε επίπεδο ποιότητας υλικών και συναρμογής. Το Q7 ξεχωρίζει για τις λιτές & ξεχωριστές γραμμές, η GLE δίνει… ρέστα σε image, η Χ5 ακολουθεί την πεπατημένη της BMW, ενώ το νέο XC90 έρχεται να κάνει τη διαφορά με την ξεχωριστή του σχεδίαση, αλλά και την διακριτή πολυτέλεια με υλικά που θυμίσουν ένα πολυτελές Σουηδικό σπίτι. Τέλος, το μεγάλο SUV της Audi, με τα 890 λίτρα χώρου αποσκευών σκοράρει ψηλότερα στο πορτμπαγκάζ και ακολουθούν οι Mercedes, Volvo και η BMW με το μικρότερο πορτπαγκάζ των 650 λίτρων.
Οδική συμπεριφορά: Φτιαγμένα για μεγάλες αποστάσεις

Σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς και τα 4 μοντέλα ακολουθούν διαφορετικές φιλοσοφίες. Το νέο Audi Q7, με τη χρήση της νέας πλατφόρμας MLB Evo, έχει κάνει τεράστιο άλμα σε σύγκριση με το παρελθόν και κερδίζει πόντους σε στιβαρότητα αμαξώματος. Επίσης, είναι το μοναδικό μεταξύ των 4 αυτοκινήτων που φέρει 3λιτρο κινητήρα ντίζελ V6 και απόδοση 272 ίππων. Έτσι, κερδίζει έδαφος και σε επίπεδο επιδόσεων, αλλά και υψηλότερης φορολογίας-τεκμήρια. Από την άλλη, η νέα Mercedes GLE ξεχωρίζει με το αρχοντικό πάτημα της στο δρόμο, με τον 2,2 ντίζελ και τα 204 άλογα να ικανοποιούν. Το σουηδικό μοντέλο με κινητήρα ντίζελ 2.000 κυβικών εκατοστών και  235 άλογα παρουσιάζει την καλύτερη συνολικά εικόνα σε επίπεδο αίσθησης, αλλά και της ασφάλειας που σου παρέχει. Εχει το πιο αριστοκρατικό πάτημα στο δρόμο, σε σύγκριση με τους δύο προαναφερόμενους Γερμανούς, που… σπορτίζουν περισσότερο. Περνώντας στον μεγάλο SUV της BMW, ο 2λιτρος κινητήρας αποδίδει 231 άλογα, αλλά σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς η X5 φαίνεται ότι έχει χάσει τα οδηγοκεντρικά στοιχεία των προηγούμενων γενιών.

 

 

Premium και σε τιμές

Οι Σουηδοί παίρνουν αριστείο προσφέροντας αυτή τη στιγμή ένα premium προϊόν στην πιο προσιτή τιμή. Έτσι, το νέο Volvo XC90 έρχεται πρώτο σε Value For Money με 66.950 ευρώ και ακολουθούν τα Mercedes GLE  250d με 75.165 ευρώ, ΒMW sDrive25d με 82.957 & Audi Q7 3.0 TDI με 91.900. Σημειώνουμε πως το νέο Volvo XC90 απέσπασε την κορυφαία διάκριση στον Euro NCAP σημειώνοντας την απόλυτη επίδοση 100%. Επίσης, εξοπλίζεται με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας έναντι του ανταγωνισμού.

Εν κατακλείδι

Με απολύτως ορθολογικά κριτήρια το νέο Volvo XC90 παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή. Από την άλλη τα Audi Q7 & Mercedes GLE έρχονται να προσφέρουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο image και ποιότητας. Τέλος, η BMW X5 φαίνεται ότι δείχνει σημάδια κόπωσης στο χρόνο κάτι φυσιολογικό, αφού πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη του 2013, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες είναι νέοι…